کشور عزیزمان ایران با وسعتی پهناور دارای مردمانی بافرهنگها و قومیتهای مختلف میباشد؛ بهطوریکه اکنون چندین فرهنگ و قومیت مختلف در سراسر ایران زندگی میکنند. این تنوع فرهنگی در مراسم عروسی و حتی در تمامی شئونات زندگی آنان رسوخ کرده به طوری که بهوضوح میتوان دید. اکنون مراسم عروسی متفاوتی در میان قومیتها برگزار میشود.
با توجه به آنچه اشاره شد، کشورمان ایران دارای قومیتهای مختلف میباشد. این قومیتها با توجه به فرهنگ و آداب و رسوم خاصی که دارند مراسم عروسی متفاوتی برگزار میکنند. ازجمله مهمترین اختلاف در آداب و رسوم عروسی میتوان به بازیهای سنتی، برگزاری مراسم، نحوه پذیرایی طول مدت مجالس، نحوه اجرای آن و از همه مهمتر نوع و نحوه پوشش عروس و داماد اشاره کرد. چیزی که بیشتر از همه جلوهگری میکند آداب و رسوم خاص هر قومیت میباشد لذا در زیر به نمونههایی از برگزاری مراسم عروسی در فرهنگهای مختلف اشاره میشود.
فرهنگ گیلکی در سراسر شمال ایران سایه افکنده است. فرهنگ گیلکی، آنچه که بیشتر جلوه گری میکند آداب و رسوم پیشینیان آنان میباشد. در روستاهای گیلان مردم همچنان با اتکا بر آداب و رسوم و فرهنگ گذشتگان، اقدام به برگزاری مجالس عروسی میکنند. در فرهنگ گیلکی داماد قبل از ازدواج در شالیکاری و کشاورزی بر پدر نامزد خود یاوری میکند. یاوری در اصطلاح فرهنگ گیلکی به معنای همکاری در کاشت، داشت و برداشت میباشد. اما یکی از رسوم جالب فرهنگ گیلکی، هدایای آنان میباشد. به طوری که برای داماد نهالی از خانه پدر عروس کنده و هدیه میدهند و برای عروس یک خروس به همراه یک مرغ که نشان خاص فرهنگ گیلکی میباشد هدیه میدهند. این هدیه در فرهنگ گیلکی نماد سلامتی و تندرستی می باشد. فرهنگ گیلکی یکی از زیباترین فرهنگ های کشور عزیزمان می باشد. مراسم عروسی در این فرهنگ آن قدر زیبا و جذاب است که گردشگران بی شماری را از سراسر ایران به خود جذب می کند.
کردستان و بخش هایی از استان کرمانشاه و آذربایجان غربی، مهد فرهنگ کردی در ایران می باشد. فرهنگ کردی، با پیشینه کهن و باسابقه یکی از فرهنگهای غنی و زیبای کشورمان میباشد. این فرهنگ برگرفته از موسیقی خاص با ساز و رقص منحصر به فرد و آداب و رسوم زیبا، که فرهنگ عروسی این خطه از ایران را خاصتر کرده است. مراسم عروسی در فرهنگ کردی یکی از شادترین و شیرین ترین مراسمات در این فرهنگ می باشد. مراسم عروسی در فرهنگ کردی با نامزدی آغاز می شود و شامل مراسم های دیگری همچون خرید لباس مخصوص، حمام بردن عروس و داماد و ... نیز می باشد. مجالس عروسی در فرهنگ کردی، ۴ الی ۸ شبانهروز طول میکشد. در این مراسم کهن رقصهای خاص با موسیقیهای خاص بیشتر از همه جلوهگری میکند. در فرهنگ کردی مراسم رقص به صورت حلقه ای و گروهی می باشد. عروس و داماد نیز در صف اول حلقه دست در دست هم همراه بقیه میهمانان می رقصند.
فرهنگ لری یکی از بزرگترین فرهنگهای کشور میباشد. این فرهنگ غنی، غرب و شمال غرب کشور را در برمیگیرد و از تنوع آداب و رسوم بسیار بالایی برخوردار است. در فرهنگ لری در مجالس عروسی، زنان نقش محوری دارند بهطوریکه مادر داماد از دختران فامیل دختری را انتخاب میکند، کلی رفتو آمد و برخورد با خانواده و دختر وی را آزموده و سپس موضوع را با پدر داماد و ریشسفیدان فامیل در میان میگذارد. بعد از این رفت و آمد ریشسفیدان آغاز میشود. رفتو آمد در فرهنگ لری آنقدر استمرار دارد تا به رضایت از عروس و خانواده وی ختم شود اما آنچه مهمتر از همه در فرهنگ لری به چشم میخورد رقص و پایکوبی خواص مراسم عروسی در فرهنگ لری میباشد. ادوات موسیقی که در فرهنگ لری وجود دارد جلوه خاصی به مجالس عروسی با خدمات مجالس میدهد. استفاده از ساز کمانچه، تنبک و سایر آلات موسیقی در فرهنگ لری بیشتر از همه کاربرد دارد.
خلاصه
با توجه به مطالب فوق میتوان اینگونه نتیجه گرفت که تنوع فرهنگی در کشورمان ایران باعث تنوع در آدابو رسوم بالأخص مراسم عروسی شده است. مراسم عروسی در میان فرهنگهای مختلف مثل مراسم عروسی فرهنگ گیلکی، فرهنگ کردی، فرهنگ لری و ... از زیبایی و جذابیت خاصی برخوردار میباشد. در نهایت باید این نکته را افزود که زیباتر از همه برگزاری مراسم عروسی در فرهنگ آذری میباشد.